گفتمان روز:نشست شورای حفاظت از منابع آب استان کهگیلویه و بویراحمد به ریاست سیدموسی خادمی استاندار این استان برگزار شد.
کارخانههای آلاینده شن و ماسه در کهگیلویه و بویراحمد تعطیل میشود
استاندار کهگیلویه وبویراحمد گفت: شرکت آب منطقهای، اداره کل حفاظت محیط زیست و اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری استان کارخانههای شن و ماسه آلاینده را در محدوده بین پل بشار و پل مختار جمعآوری و تعطیل کنند.
سید موسی خادمی ظهر در نشست شورای حفاظت از منابع آب استان کهگیلویه وبویراحمد که با موضوع الگوی کشت در سالن شماره ۱ استانداری برگزار شد، اظهار داشت: تهیه الگوی کشت دشتهای استان با همکاری شرکت آب منطقهای در قالب یک طرح مطالعاتی و تحقیقاتی در دستور کار سازمان جهاد کشاورزی استان باشد.
استاندار کهگیلویه وبویراحمد گفت: طرح الگوی کشت برای ۵ دشت استان شامل امامزاده جعفر گچساران، لیشتر، چرام، دشت روم و دهدشت غربی هرچه سریعتر آماده و تدوین شود.
وی هدف از این کار را کاهش مصرف آب در بخش کشاورزی و افزایش بازدهی و بهرهوری محصولات کشاورزی عنوان کرد و افزود: این مسئله مهم و باید حتما در استان اجرا شود.
خادمی بیان کرد: برای تامین اعتبارات موردنیاز از طریق اعتارات استان و ملی برای اجرای طرح الگوی کشت این ۵ دشت پیگیری و رایزنیهای لازم انجام شود .
وی ابراز کرد: شرکت آب منطقه ای استان از محل اعتبارات خود برای تامین اعتبار طرح الگوی کشت در این ۵ دشت با مرکز تحقیقیات سازمان جهاد کشاورزی استان همکاری کند.
استاندار کهگیلویه وبویراحمد با توجه به آماده شدن طرح الگوی کشت دشت امامزاده جعفر، تصریح کرد: این طرح تا یک ماه دیگ تهیه و ارائه شود.
خادمی تاکید کرد: الگوی کشت ۴ دشت دیگر استان تا پایان اردیبهشت ماه ۹۵ تهیه و ارائه شود.
وی با بیان اینکه بخشی از اعتبارات مورد نیاز این ۴ دشت از طرف شرکت آب منطقهای و جهاد کشاورزی تهیه و تامین شود، گفت: در صورت نیاز به اعتبار سازمان مدیریت و برنامه ریزی بخشی از اعتبار را تامین میکند.
خادمی با اشاره به بحث آبرسانی به دشت لیشتر، بیان کرد: شرکت آب منطقهای و جهاد کشاورزی استان طرحهای خود در مورد این ایدهها و کارهای کارشناسی را ارائه دهند تا در یک جلسه ویژه بررسی و تعیین تکلیف شود و هفته آینده این جلسه برگزار شود.
وی تصریح کرد: شرکت آب منطقهای، اداره کل حفاظت محیط زیست و اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری استان کارخانههای شن و ماسه آلاینده را در محدوده بین پل بشار و پل مختار جمعآوری کنند.
استاندار کهگیلویه وبویراحمد با بیان اینکه باید کارخانه های آلاینده را تعطیل کنند، عنوان کرد: استانداری نیز این مسئله را مدیریت می کند ولی این سه دستگاه اجرایی باید به صورت مستقیم در این زمینه ورود پیدا کنند.
وی با بیان اینکه برای تامین و تخصیص آب مورد نیاز بخشهای صنعت، کشاورزی، معدن، خدمات، شرب و طرحهای توسعهای مطالعات دقیق و کارشناسی انجام شود، عنوان کرد: در قالب طرحهای کوتاه مدت، میان مدت و بلند مدت آینده نگری برای تامین آب انجام شود که در آینده با مشکل کمبود آب رو به رو نشویم.
استاندار کهگیلویه و بویراحمد با بیان اینکه تهیه الگوی کشت موجب کاهش مصرف آب و افزایش راندمان محصولات کشاورزی در هر هکتار میشود، گفت: تهیه الگو کشت باعث توسعه اقتصاد کشاورزی و استفاده بهتر از منابع آب میشود.
وی تصریح کرد: به جزء دشت امامزاده جعفر گچساران که تهیه الگوی کشت در مراحل آخر است در چهار دشت دیگر استان تا پایان اردیبهشت الگوی کشت توسط مرکز تحقیقات جهاد کشاورزی تهیه و ارائه شود.
مقام ارشد اجرایی کهگیلویه و بویراحمد با بیان اینکه جمعآوری چاههای غیر مجاز آب از دستور کارهای مهم شورای حفاظت از منابع آب است، گفت: تعداد چاههای غیرمجاز آب در استان نسبت به سایر استانها کمتر است اما چاههای غیر مجازی که شناسایی شده پر شدند و برخی چاههای غیر مجاز دیگر شناسایی و با متخلفان برخورد میشود.
مجهز شدن ۲۵ هزار هکتار از اراضی کهگیلویه و بویراحمد به سیستم آبیاری تحت فشار
رئیس سازمان جهاد کشاورزی کهگیلویه و بویراحمد با بیان اینکه ۲۵ هزار هکتار از اراضی کشاورزی استان به سیستم آبیاری تحت فشار مجهز شدند، گفت: ۱۵۰ میلیون مترمکعب در مصرف آب صرفهجویی شد.
جعفر گوهرگانی با اشاره به میزان برداشت آب از سفرهای زیرزمینی استان گفت: میزان برداشت آب از سفرهای زیرزمینی، چاههای عمیق، نیمه عمیق و چاههای آبکی برای طرحهای کشاورزی و باغات حدود ۲۰۰ میلیون متر مکعب است.
رئیس سازمان جهاد کشاورزی کهگیلویه و بویراحمد بیان کرد: بالغ بر ۲ هزار و ۵۰۰ حلقه چاه داری مجوز در استان وجود دارد و حدود ۵۰۰ حلقه چاه مربوط به سالهای قبل از سال ۸۵ نیز مجوز دار میشوند، همچنین بالغ بر هزار چاه غیرمجاز در استان وجود دارد.
وی تصریح کرد: مقدار آبی که برای بخش کشاورزی برداشت میشود ۱٫۳ میلیارد مترمکعب است که از رودخانههای جاری تأمین میشود که به تناسب آبی که در استان تولید و میزان آبی که وارد استان میشود ۱۱ میلیارد مترمکعب است که برداشت خوبی از این آب برای بخشهای کشاورزی نداریم.
این مسئول با اشاره به پایین بودن برداشت آب از سفرهای زیرزمینی گفت: برداشت آب از سفرهای آب زیرزمینی در بخش کشاورزی پایین است گرچه مقداری آبی که برای بخش کشاورزی برداشت میشود سیاست دولت است.
گوهرگانی با بیان اینکه بالا بردن راندمان آب از طریق اجرای سیستم تحت فشار و سیستمهای نوین امکانپذیر است، گفت: ۲۵ هزار هکتار از اراضی کشاورزی به سیستم آبیاری تحت فشار مجهز شدند که با مجهز شدن این میزان از اراضی استان ۱۵۰ میلیون مترمکعب در مصرف آب صرفهجویی شده است.
رئیس جهاد کشاورزی کهگیلویه و بویراحمد در خصوص افت ۲۰ تا ۳۰ متری سفرهای آب زیرزمینی گفت: اگر در سنوات گذشته به جای اینکه سدهای پر آب کارون، مارون، زهره و خیرآباد برای سایر استانها، برای کهگیلویه و بویراحمد احداث میشد و زیرساختهای مورد نیاز فراهم بود نیازی به برداشت آب از سفرهای آب زیرزمینی در استان وجود نداشت.
گوهرگانی تصریح کرد: اگر سیاستگذاری درستی در بخش کشاورزی انجام شود کل اراضی استان که کمتر از ۳۰۰ هزار هکتار است چه از طریق رودخانههای پرآب و چه به صورت ایستگاههای پمپاژ، سدها و شبکههای آبیاری و زهکشی تأمین آب شود.
وی با اشاره به تهیه الگوی کشت در دشتهای کهگیلویه و بویراحمد گفت: گیاهانی که توجیه اقتصادی ندارد حذف و گیاهان تجاری و دارای بهرهوری بالا کشت شود که برای تهیه الگوی کشت نیازمند اعتباری یکصد میلیون تومانی هستیم.
آب شرب شهرستانهای کهگیلویه و بویراحمد را از سد کوثر تامین میکنیم
مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب شهری کهگیلویه و بویراحمد گفت: در حال حاضر آب شرب مردم شهرستان گچساران و حومه از طریق سد کوثر تأمین میشود و در نظر داریم آب مصرفی چهار شهرستان استان نیز از همین سد تأمین شود.
سید علی لدنینژاد بعد از ظهر امروز در جمع خبرنگاران اظهار کرد: ۶۹ منبع تأمین آب شرب در استان وجود دارد که از این تعداد ۶۰ حلقه چاه عمیق، ۶ حلقه چشمه و یک مورد سد است.
مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب شهری کهگیلویه و بویراحمد تصریح کرد: ۸۱ درصد آب شرب یاسوج از طریق چاههای عمیق، هشت درصد از طریق چشمهها و ۱۱ درصد از طریق سد کوثر تأمین میشود که منابع آبی شهرستان گچساران از طریق سد کوثر تأمین میشود.
وی بیان کرد: ۹۰ درصد منابع آب شرب مردم استان از طریق چاههای عمیق و سدها با صرف هزینههای زیادی تأمین میشود که لازم است مردم در مصرف آب صرفهجویی کنند.
این مسئول با اشاره به تأمین منابع آب از سفرهای زیرزمینی گفت: تأمین منابع آبی از سفرهای زیرزمینی درست نیست و با توجه به منابع موجود در استان آب شرب مردم باید از طریق منابع آب سطحی تأمین شود.
لدنینژاد بیان کرد: در حال حاضر آب شرب مردم شهرستان گچساران و حومه از طریق سد کوثر تأمین میشود و در نظر داریم آب مصرفی چهار شهرستان استان نیز از همین سد تأمین شود.
وی خاطرنشان کرد: دو چاه منابع آب زیرزمینی در مناطق مادوان و یاسوج اواخر آذر و اوایل دی ماه جاری خشک شدند که کمبود بارش عامل اصلی خشک شدن چاههای آب است که امیدواریم با بارش مطلوب در مابقی روزهای سال این مشکل مرتفع شود.
این مسئول خاطرنشان کرد: تأمین آب از منابع زیرزمینی ناپایدار است و باید برنامهریزی مناسبی برای تأمین آب شرب مردم از طریق منابع سطحی صورت گیرد.